Monday, January 23, 2017

Aktivní sledování hry - III. díl

Poslední díl jak sledovat zápasy v tv a něco se přiučit. Jsou to americké stránky CA Tennis. 

Kolik z vás baví sledovat tenis? Baví vás sledovat živě, nebo v televizi? Kolik z vás sleduje tenis s jasným cílem? Jinými slovy, spíše než pozorováním kolemjdoucích a chechotání se monstrózního servisu, nebo nemožnosti vrácení ho, učíte se sledovat hru a zlepšovat tím svou hru? Zjistil jsem, že většina lidí, dokonce bláznivých tenistů jako jsou sami, se nedívají na tenis správným směrem. Sledujeme abychom se bavili, ale nikoliv vylepšovali svoji hru.

S ohledem na současný stav technologií, zjistíme, že to může být neuvěřitelně tragické. Pokud vám záleží se učit hru- stát se studentem tenisu - tak sledujte aktivně tenis a měla by to být vaše priorita. Nezapomeňte, že nemusíte hrát proti Federerovi, nebo Sereně, ale budete s největší pravděpodobností hrát proti někomu, kdo je zbožňuje a napodobuje jejich hru. Proto, když budete znát profi, tak budete znát své soupeře. 

Zde je několik tipů, jak stát se lepším hráčem, tím že sledujeme  tenis s cílem: 

1. Zastavte obraz na servisu. Na obrázku nahoře můžete hádat,  kam bude Tomič servírovat? Dokážete hádat s ohledem na skóre zápasu? A co podle prohnutí těla? Nadhoz ?

2. Vzorové body. Také na obrázku výše, jsou použité dva proužky bílé atletické pásky a jsou umístěný na obrazovce tak, že by se měl koordinovat s pevným úhlem kamery na obrazovce. Zkuste to a uvidíte, kolik úderů je zahráno kolem čáry podání. Začněte si všímat, jak moc se hráči snaží udržet míč daleko míč od středu kurtu. Vědomě se snaží vypracovat bod a otevřít si kurt s dobře umístěným míče a následným zakončením. 

3. Zapojte se do akce. Spíše než sedět na gauči a kopat se nohami nahoru, vezměte si raketu do ruku a zkuste odehrát "živě" údery. Jakmile uslyšíte míček, že byl jedním z hráčů odehrán, tak změňte držení a odehrajte následný míč. Trénuj sebe, takže budeš hrát automaticky. To je užitečné zvláště, když jeden z hráčů servíruje. Naučte se číst pohyby na podání a uvidíte, jestli dokáže předvídat kam servis půjde.

4. Analýza zápasu.  Statistiky uvedené na obrazovce, pokud jde o úspěšnost procentuálně prvního podání a nevynucených chyb, tak jsou často užitečné. Čísla vám neřeknou, kam hráč podával, za jakých okolností chyboval, nebo jak si vytvořil příležitost k zakončení. Bez dalších informací, mohou být statisticky matoucí, nebo otevřené k dalšímu výkladu. Z tohoto důvodu udržujte přehled ve statistice, ale nechte si přidat komentář k dalším vysvětlujícím informacím. Například chyboval 22x z forhandu? No to je špatné. Počkejte, zkazil je všechny, že hrál v blízkosti čáry podání (byl v útočné pozici)? No to je něco, co stojí za zmínku. Stejný koncept by se dal použít na podání. Například, jestli hráč zahrál 25 dvojchyb v zápase, ale všechny zahrál za stavu 40-0,nebo 40-15, tak základní statistika je neúplná a možná irelevantní. 

5. Psaní dojmů. Během střídání, rychle si napsat jednu, nebo dvě věty o představě hry, jak se bude vyvíjet. Pokud jste trenér, co byste řekli hráčům o tom, co se děje? Jakou strategii byste navrhli? Jak "váš" hráč hraje vyhrává, nebo prohrává? 

6. Přetočte to. To je v pořádku přetočit dokonce všechny nudné body a zjistit, jestli si nepřehlédnul některé věci napoprvé. Sestav si svůj "Rolodex" (seznam)  a snaž se aktivně zjistit, co se přesně děje na hřišti. 

Poté co jste sledovalo tenis s nějakým cílem, tak nebudete sledovat zápasy stejným způsobem. Kromě toho, se celý váš přehled hry změní a budete v lepší pozici a budete aktivní ve svém vývoji.


---------------------
Překlad článku - Active Tennis watching - odkaz zde: 
Autor článku - CAtennis, January 9th 2012


No comments: