Tuesday, September 27, 2016

WTA Wuhan - den 2


"Mě se moc v Číně nedaří" :). Vloni jsem měl v Shenzhenu otravu z jídla a včera na mě sedly žaludeční potíže. Na player´s desku jsem poprosil o Colu, ale nebyla ani jedna k dostání v celém areálu, protože jak jsem se dozvěděl, není sponzorem turnaje. Je to tvrdé ani v jednom stánku nebyla. Nakonec mi ji přivezli odpoledne z hotelu. Ten den jsem nějak přečkal, ale těším se na jídlo domů.

My jsme měli den volna a tak jsme dvě hodiny trénovali. Hodně servis a švih úderů. Přes den se dohrávaly zápasy prvního kola a k tomu se hrálo pár zápasů už druhého kola. Docela bylo hodně zápasů skrečovaných Halep-Begu 6-3 2-0 skreč, Putinsteva-Sevastova 6-1 4-1 skreč, Brengle-Watson 6-3 2-1 skreč, Chirico-Bacsinszky 6-3 4-3 skreč, Kuznetsova-Benčič 6-3 3-4 skreč. 

Z našich hráček včera nedala šanci Petra Kvitová - Ostapenko 6-3 6-1 a Bára Strýcová den po příletu z Tokia vyřadila Errani 6-1 3-6 6-1. Včera večer jsme koukali na zápas Wozniacki-Stosur 6-3 6-2 a teplota v půl deváté večer byla 31 stupňů.

Monday, September 26, 2016

Ve 2.kole Šafářová i Siniaková - Wuhan WTA


Dneska se začalo hrát první kolo hlavní soutěže ve Wuhanu. Kateřinu Siniakovou zrovna moc nešetřili a z kvalifikace jí rovnou dneska šoupli dvouhru i čtyřhru. Přežijí nejsilnější. Jiné hráčky třeba vůbec nehrají.  Zápas Katky s Maďarskou střelkyní Timea Babos se hrál na dvorci jedna, který ještě předloni byl jako centr kurt. 

Zápas nakonec Kateřina vyhrála 6-3 7-5, když se ji povedl obrat z 1-4 ve druhém setu a můžete se tak těšit zápas s Wozniacki, nebo Stosur. Lucie Šafářová porazila na centr kurtu Američanku V.Lepchenko 7-5 6-3.

Večer šly holky ještě na čtyřhru. Katka pokračuje s Alex Krunič a hrály proti Gavrilová, Kasatkina 7-5 6-4. Los to byl nepříjemný.  

Ve Wuhanu dnes odpoledne byl cítit dost silný zápas z ovzduší a na večer bylo lepší nevycházet a zůstat na hotelu. Areál je vidět, že je dobře udržovaný. Posilovna je menší než v Guangzhou. Dneska ráno jsem pozoroval co to vozí za tajemný kufr kondiční trenér od Suarez Navarro, vždy z něho vytáhne takový kužel a s ním Carla za cvičí pár cviků na posílení a zase ho zandá.

Wuhan patří mezi turnaje Premier a dotací je na stejné úrovní jako turnaje v Indian Wells nebo v Miami. Zítra trénujeme jednou dvě hodiny a večer se půjdu podívat na soupeřky. 

Sunday, September 25, 2016

Začíná se hrát Wuhan WTA

Ve středu jsme se přesunuli letecky na další turnaj do Wuhanu, který je na severu Číny. Společnost China Southern Airlines byla ok a po dvou hodinách jsme tahali zavazadla z jezdícího pásu. Cesta z letiště zabrala skoro hodinu do hotelu. 

Ve čtvrtek byl sign in do kvalifikace a v pátek, sobota se hrála hrálo o postup do hlavní soutěže. Z hotelu je to 45 minut do areálu a jede se skrz město někam na okraj. Areál je v lepším stavu než v Guanzghou a je vidět, že turnaj patří mezi Premier 5 s dotací 2,5 milionu. Rozdílné je počasí, kdy je sice horko třicet stupňů, ale není vlhko. Jen je cítit více smog. 

Kasatkina se zapomněla přihlásit, tak musela taky do kvalifikace s žebříčkem 29, je to nepříjemná hráčka v kvaldě. Souběžně se ještě dohrávají turnaje v Tokiu, v Soulu a v Ganughzou, tak se řada hráček přihlásila, ale nebyly na místě a tak se na pár zápasů muselo čekat do soboty. S tím, že musejí odehrát dva zápasy v jeden den. 

Kateřina Siniaková zvládla vyhrát oba zápasy, když porazila obě Číňanky Han 6-4 6-0 a Duan 6-3 6-3. Asi nejtěžší bylo, že při  zápasech Číňani nevydrží sedět v klidu na tribunách a neustále si stoupají a odcházejí , nebo přicházejí a tím narušují hru hráček v koncentraci. V neděli začíná hlavní soutěž.

Zajímavý zápas byl taky mezi Američankami Chirico-McHale, který vyhrála Chirico 6-3 7-6. Po včerejším zápase dorazila v Guangzhou dorazila Konjuh, ale dostala od Min dva kanáry. Z Tokia vystoupila dopoledne  z letadla Krunič a jela rovnou na zápas s Georges 2-6 2-6. 

Areál je obrovský a obsahuje velký centr kurt , dále další dva kurty s velkým hledištěm a dále šest zápasových menších kurtů, patnáct tréninkových kurtů. Komplex je zahrnut pro olympijskou přípravu. Organizátoři se snaží a turnaj má příjemnou atmosféru. 

Dneska jsme jeli velkým autobusem nazpátek, když se mnou jeli Shelby Rogers, Coco Vandeweghe a trenér a v půli cesty se nám rozbil autobus. Řidič uměl říci jen oki., nakonec jsme to po hodině zpoždění dojeli bezpečně. Večer byla player´s party. 

Tuesday, September 20, 2016

Jsme v Guangzhou WTA

V pondělí jsme doletěli do čínského Guangzhou a na večer jsme zatrénovali. Ale moc jsme  v Guangzhou nepobyli. Je těžké a náročné po docela úspěšném týdnu se během dvou dnů zmobilizovat a začít zase od znovu. Regenerace žádná, pouze celý den na cestě a následující den zápas. Christina McHale se ten den ještě vytáhla z turnaje a šetřila síly na kvalifikaci ve Wuhanu. 

 Nutno dodat, že pro Katku Siniakovou byl los docela těžký a k tomu bylo potřeba být připravený od začátku. K tomu Anet Kontaveit dobře servírovala a hrála dobře. 

Tak tentokrát jen o turnaji od začátku. Guangzhou je veliké město snad přes 13 milionů obyvatel a z letiště jsme jeli autobusem něco přes hodinu. Turnaj se hraje v obrovském olympijském komplexu, kde se nacházejí různá sportoviště. Pro tenis jsou k dispozici centr a kurt jedna taky s hledištěm okolo kurtu a následuje dalších minimálně deset kurtu. 

Z WTA jsme byli informovaný, že je lépe jíst pouze na tenise, nebo v hotelu, že na jiných místech nemohou garantovat bezpečně jíst, nebo že by jídlo mohlo být kontaminované. V klubu bylo pro hráče zajištěno všechno od jídla až k pití. Jen třetinkové lahvičky byly přeci jenom male. Hotel byl luxusní a v pondělí večer se v něm konala player´s party. Na kurty jsme jezdili ošuntělým autobusem. Touto dobou jsou v Guangzhou vysoké teploty přes třicet stupňů. 

Zítra se přesouváme do Wuhanu, kam se letí 2 hodiny přímkou. 

Monday, September 19, 2016

Kateřina Siniaková finalistkou v Tokiu - WTA Japan Women´s Open

Photo by Jet Tanaka

Byl to kousek od vítězství, ale je potřeba se na tyto vítězství připravit. Kateřina Siniaková si letos zahrála druhé finále na okruhu WTA. Zápas se protahoval kvůli dešti a ranní rozehrávku jsme měli v hale. Hlavní supervisor nechal nakonec zápas nastoupit na malý centr kurt.
Photo by Jet Tanaka

Finále Kateřina Siniaková - Christina McHale. Američanka odehrála všechny zápasy cestou do finále ve třech setech z toho první dvě kola zvládla vyhrát 7-6 ve třetím setu. 6-3 3-2 pro Katku a přerušovalo se na půl hodiny pro déšť, pak se povedl McHale obrat na 4-6 a vedení 1-4 ve třetím setu. Když už to vypadalo beznadějně, tak přišel povel hrát na totální riziko. Skoro to vyšlo. Kateřina stáhla na 4-5, ale v obratu ji i trochu tak zbrzdila rozhodčí, která dělala korekce v prospěch McHale, a dále už to nešlo 4-6. 
Photo by Jet Tanaka

Hráčka musí být připravená vyhrávat taková to vítězství a to znamená, projít si tady těmi porážkami a být zkušenější pro příště. V pondělí ráno se přesouváme do čínského Guangzhou. Společně s námi poletí i Christina, která sehnala letenku na poslední chvíli. Let trvá čtyři hodiny a odpoledne budeme tam. Od pěti máme trénink a v úterý se už hraje. 

Skvělý fotky pro nás udělal náš japonský fotograf Jet Tanaka.! Emoce patří k vítězstvím, ale k porážkám. 

Saturday, September 17, 2016

Kateřina Siniaková si zahraje o titul v Tokiu

Kateřina Siniaková si zahraje letos druhé finále na okruhu WTA. Souběžně s naším turnajem se začal hrát druhý turnaj WTA Premier. Ráno jsme pěkně zírali, protože druhý turnaj má úplně jiné sponzory a všechny plachty na kurtech se převlékly do modra, jen jeden menší centr kurt musel zůstat v růžové barvě pro turnaj International, který dohrává Katka. Je vidět, že Premier je větší turnaj a komfort turnaje se mnohem více vylepšil. Přibyly nové drinky v lednicích, na obědě je větší výběr nápojů, větší výběr snacku je i player´s lounge, konečně namontovali i počítače s tiskárnou. 

Semifinále se začalo hrát od dvanácté hodiny. Bylo pěkně dusno. Kateřina Siniaková deklasovala Číňanku Shuai Zhang 6-3 6-0. A byl to ten správný den, kdy vám padají karty. Ve druhém setu od stavu 2-0 Číňanka už nevěřila, že by vyhrála a hrálo se podle Katky. Jen v závěru přišla taková věc, která se stává. Na mečbol Shuai zareturnovala do autu a na Katku při průletu míče kolem padlo uvolnění, že je konec, ale čárový rozhodčí zahlásil aut a s opravou empajrového rozhodčího, že míč byl dobrý. Místo radosti, se bod opakoval a hrálo se dalších asi sedm bodů, kdy se Katka musela vrátit a zatnout se v koncentraci, vytlačit myšlenku, že už měl být konec..a pak povedlo se! Zítra finále!

Druhé semifinále bylo také napínavé. Sledoval jsem ho od druhého setu. Nakonec zvítězila Američanka Ch.McHale nad Slovenkou J.Čepelovou 6-4 3-6 7-5. Zápas byl dlouhý, ale ač Američanka hrála v každém zápase od prvního kola tři sety, tak ji síly vůbec neopustily. Zítra začíná finále od dvanácti hodin, ale má pršet, tak by se když tak mělo hrát od 15:00 na centru pod zataženou střechu. 

Během týdne bylo taky pár zemětřeseních, vždy se to tady chvělo okolo pěti stupňů Richt. ale berou to jakoby nic. Ale dneska večer se se mnou rozhoupala celá koupelna a vana pod nohama, že jsem myslel, že je konec. Večer jsem s fotografem Jetem vyrazil do města na sushi. Bylo vynikající, mají to prostě čerstvé. Tak zítra!

Friday, September 16, 2016

Kateřina Siniaková v semifinále v Tokiu

Co to byl dneska za den.. naprostá spokojenost! Ranní trénink byl přesunutý do haly a nakonec tam zůstaly tři ze čtyř čtvrtfinálových zápasů. Ten poslední se hrál na večer už zase venku.  Pod střechou centrálního dvorce je pořádné vlhko a hráčky se musejí neustále otírat po každé výměně do ručníku. Rozehrávka byla s Japonkou Nara, poté oběd a čekání do dvou jestli se bude hrát venku, nebo v hale kvůli neustálému poprchávání. 

Nakonec supervisor posílá obě hráčky do haly, ale když během poslední půl hodiny mění rozhodnutí hned čtyřikrát, tak jsme chvíli mířili ven, pak se zase čekalo, pak hala, ven, a zase dovnitř. 

Tohle ale byl hodně dobrý zápas; Kateřina Siniaková - Alison Riske 6-2 6-4. Asi jsem dneska ráno potkal jiného člověka. Hodně dobrý zápas s pevné obrany do útoku. Když se to ve druhém setu trochu začínalo vyrovnávat z 3-2 na 3-4, tak přišla drobná korekce a vyslání signálu k většímu tlaku a změny směru servisu. Alison už moc čekala dopředu s backhandovým držením na returnu a tušením co přijde, ale obrat na 6-4 byl nádherný. 

Slovenka Jana Čepelová vyřadila poslední Japonskou naději v soutěži K. Nara 3-6 6-4 6-1. Diváci chodí jen na japonské hráčky a tak to vypadá, že tribuny budou prázdné v závěru turnaje. Asi bych jim měl ukázat fotku z naše turnaje WTA na Spartě a říct jim, že ty tribuny máme plné od pondělí. 

Ten zápas předtím hrála Kateřina Siniaková s Chirico. Oba údery hrála skoro vyrovnaně Chirico a dost se zlepšila v této sezóně. Nebylo úplně lehké zvolit kam hrát, protože taky vycházíte z toho jak hraje váš hráč. Ale večer jsem projel ještě výsledky na Resultině o Chirico..asi taková poslední možnost..a tam bylo poznat, že Chirico prohrála zápasy vždy s hráčkami co hrají rychle. Vlastně ji nedávali čas na to, aby ona mohla rozdělovat údery do stran. Někdy je dobrý se podívat s jakým typem hráčů soupeř prohrává nejčastěji a podle toho zvolit hru.

Semifinále čtyřhry už holkám nevyšla Siniaková, Krunič podlehly Japonkám 5-10 v supertiebreaku. Japonky byly více deblovější.  

Thursday, September 15, 2016

Siniaková-Krunič v semifinále v Tokiu

Včera jsme skončili v půl desáté večer jako jedni z posledních v klubu. Dneska po jedenácté hodině jsme sledovali zápase budoucích soupeřek Kateřiny Siniakové. Celkem hladce zvítězila Američanka A.Riske nad Běloruskou A. Sasnovich 6-3 6-1. Sasnovich když přišla na to co hrát na Riske, tak to vydržela pouze první game druhého setu a pak od toho ustoupila a hrála pouze přestřelovanou s Američankou, které tohle tempo vyhovovalo. Po zápase mi její trenér říkal, že "dneska ji nešla karta", ale taky, že nebyl její charakter správně připravený.

Pomalu sem začínají najíždět hráčky na druhý týden, kdy tady bude pokračovat další turnaj, tentokrát vyšší kategorie Premier. Benčič, Petkovič, Suarez-Navarro, Wang, Svitolina se začínají aklimatizovat v Tokiu a přicházejí postupně do klubu trénovat. Letadla z Evropy většinou přistávají dopoledne v Tokiu a na večer si chodí hráčky  zahrát. (je taková obrana, aby člověk neusnul moc brzy při přechodu z evropského času) . 

Odpoledne nastoupily do čtyřhry Siniaková a Krunič proti O.Savchuk, ARodianová. První set nic moc, bez pohybu u sítě, ale pak to holky otočily z 2-6 6-1 10-4. 

Zítra čtvrtfinále začíná od 11 hodin. 

Wednesday, September 14, 2016

Kateřina Siniaková ve čtvrtfinále WTA Tokio

Dneska to bylo náročné pro všechny. Ráno nám zrušila rozehrávku Jana Čepelová, tak jsme hráli sami a po obědě nastoupila do druhého kola  Kateřina Siniaková proti Američance L. Chirico. Obě jsou stejně staré a naposledy se utkaly v juniorském Wimbledonu před třemi lety, kde zvítězila ve třech setech Chirico. 

Letos má Američanka dobrou sezónu, když prolomila hranici světové stovky a na velkém turnaji v Madridu postoupila z kvalifikace až do semifinále. Jasný zápas se otočil skoro až k porážce. Kateřina neustálým tlakem soupeřku přehrávala, to bylo to správné co na ní platilo. Stav zápasu po hodině a půl byl 6-4 5-2, když se začalo hrát úplně něco jiného, až z toho byl mínus druhý set 5-7. Přitom přeci platí, že hraji to díky čemu vedu. 

Třetí set se hrál a nehrál, až z toho bylo vedení 5-3, 5-4 a dva mečboly, které Chirico vždy dobrým servisem odvrátila. Nakonec 5-6 a povstání z beznaděje po naší poradě na kurtě a návratu k útočné hře završené šňůrou pěti bodů po sobě a vyhraným tiebreakem třetího setu 7-4. Celkem se hrálo skoro tři hodiny.

Slovenka Čepelová porazila ve druhém kole Korejku Jang 6-3 6-1 a V.Lepchenko porazila J.Larsson 6-2 3-6 6-4. 

Po sedmé večer nastoupily do čtyřhry Krunič, Siniaková. Zápas otočily do supertiebreaku, když se od druhého setu hrálo pod zataženou střechou centrálního kurtu. 


Kdy by měli hrát junioři nahoru

Většina rodičů juniorských hráčů nebyla profesionálními tenisté, takže budeme hledat odpovědi na správnou turnajovou cestu z různých zdrojů. Mnoho trenérů dostává otázku; měla by moje dcera hrát nahoru ? Hrát nahoru znamená, že juniorský hráč hraje turnaje proti starším hráčům, nebo proti hráčům s vyšším žebříčkem.

To opravdu záleží na situaci. Občas hráčky bojují proti soupeřkám co hrají pouze "kopce" a které se o nic  nepokoušejí v mladším věku, ale proti starším a lepším hráčkám co hrají rychle, hrají mnohem lépe. Jsou hráčky, které jsou mimořádně dobré v ranném věku a jdou nahoru ačkoliv úroveň soutěží je ve vyšší rychlosti. Jennifer Capriati byla jedna z těch dospívajících co byla chráněna a dosáhla na semifinále US Open ve věku 14-cti let. Tak to chce jasně vidět, že hráčka v této situaci musí hrát nahoru. Ale pro většinu hráček to je docela šedá zóna.

Důvěřujte svému trenérovi. Rodiče sledují hodně tenisu a stávají se studenty hry. Ale když platíte trenéra, aby pomohl vaší dceři dosáhnout na její potenciál, tak je i dobrý nápad mu věřit. Zkušení a kvalifikovaní trenéři vědí, kdy je ten správný čas pro vaší dceru, aby hrála nahoru.

Umožnění vaší dceři hrát nahoru, protože je tam menší tlak není dobrý nápad. Hráčky se potřebují učit, jak soutěžit, jak vyhrávat (proti všem typům soupeřek). Odstranění tohoto tlaku je nenaučí, jak vyhrávat tyto zápasy která by měly. Tohle je může naučit jak hrát " když nemají neprohrát", což je něco velmi obtížné a nedá se to pak vrátit zpět. Co se stane, když se hráčka nakonec dostane na juniorský grandslam/ITF a je nasazená, ale nemá žádnou zkušenost hrát proti hráčkám, které by "měla" porazit? Budete hrát proti stejné zdi, která by mohla být překonána v případě, že sportovec se naučil způsob jak vyhrávat, když jsou ta očekávání a další tlaky. 

Výsledky mohou hrát velkou roli v dívčí sebedůvěře a identitě. Pokud existuje jediný důraz na hraní nahoru a sportovec nevyhrává jediné utkání, tak tohle může udělat více škody než užitku.

Dívčí hra by měla vypadat na jejich věkovou skupinu až do té doby než začnou ukazovat konzistentní výsledky v jejich věkové skupině (vítězství/finále/semifinále) a prokazují schopnost porážet sportovce od kterých se to očekává. Roční plán turnajů by měl být kompromisem kombinací turnajů ve své věkové kategorii a ty, které budete hrát nahoru. Plán by měl mít prostor pro přizpůsobení turnajů v případě potřeby na základě výsledků.

---------------------------------
Ze zkušenosti během mé trenérské činnosti. Mnoho mladých hráček, nebo spíše rodičů se vidí mnohem rychle nahoře a přeskakují vše možné věkové kategorie, že někdy to vypadá, že by mladší žákyně mohla hrát rovnou turnaje veteránů a být tam jasnou věkovou jedničkou. Jelikož cestuji s Kateřinou Siniakovou ročník 96´, tak v jejím ročníku jsme zažili jasnou první hráčku v ČR, která v 11 letech hrála už ženy. Skoro po deseti letech mohu říci, že tato hráčka, která v té době byla jasnou jedničkou u nás v Česku, ale obdivovali ji i na mezinárodních turnajích se kvůli zdravotním potížím ve 12, nebo 13 letech vytratila z očí. 

My jsme se ve 14 a 16 letech s Katkou Siniakovou, Kristýnou Roučkovou a Sandrou Matekovou stali halovými Mistry  Evropy družstev. A tato hráčka se už nikdy do výběru nedostala. Ze zdravotních problémů se nakonec dostala a dnes hraje college tenis v Americe. Ale je to kdyby. Kdyby zdraví vydrželo...

To samé je snaha rodičů se vyhnout českým turnajům, mistrovským utkáním za klub, nebo republikám jednotlivců. Sice tlaku a očekávání uniknete, ale nenaučíte své děti pod tímto tlakem hrát. Ale jednou se ty očekávání a tlaky přesunou do dospělých. Stačí se jen podívat kolik se v letošním roce hraje na našem území  mezinárodních turnajů Futures nebo ženských desítek? Ano hodně..a podívejte se na hráčské obsazení kolik je tam hráčů z Česka?... hodně. Nedá se tomu uniknout, jen se přesouvá tlak směrem nahoru, kde Vás to dožene..Ale ti co jsou v tom vychovávaný od mala, tak v dospělých budou mnohem lépe adaptabilní., nebude je bolet bříško, tuhnout ruka, nebo nohy, ale v důležitých momentech si půjdou pro bod sami, protože v tom prostředí vyrůstají od mala.

Příklad - Petra Kvitová hrála ještě Pardubickou juniorku v roce 2006, když ji bylo 16 let. Proto se ji možná daří hrát dobře proti českým hráčkám.  Kateřina Siniaková se vrátila z olympiády mládeže z Trabzonu EYOF, který se hrál na betonu v Turecku a následný týden hrála v Pardubicích na antuce. Přechod z betonu na antuku neřešila ani časový posun plus dvě hodiny. Dneska ji to neděla problém hrát v hale, odpoledne zápas na antuce atd. 

Kdy je dobrý mix turnajů a přechod mezi ženy? Když máte výrazný úspěch na Grandslamech v 16-cti letech, tak míříte nahoru. To dokázaly Benčič, Konjuh. Jinak by měl hráč své postavení potvrdit na grandslamech v 17-cti letech. Kateřina Siniaková se probojovala do finále Australian Open v tomto věku, kdy hrála juniorské Grandslamy a ženské turnaje. Dneska je možná první hráčkou ve světové stovce z ročníku 96´. Ostatní se pomalu teprve derou nahoru. 

Nejvíce "omdlévají" hráči, co se bojí hrát doma a raději hrají venku. Na ty jsem zvědavý, myslím, že je bude bolet bříško z nevolnosti i za pár let. Tak není lepší se na to připravit od mala.?



---------------------
Horní překlad z článku - When Should Juniors play up:- By Nicole Kriz VP WTCA

Tuesday, September 13, 2016

V Tokiu se hraje v hale - 1.kolo

Uff, celý den jsme strávili v hale. Od rána pršelo a tak se hrálo na centrálním dvorci pod zataženou střechou. Každá hráčka dostala půl hodiny na rozehrávku ve čtyřech a od jedenácti se začal hrát první zápas. V průběhu dne supervisor přesouval ostatní zápasy na venkovních dvorcích na pozdější časy až nakonec všichni stejně skončily v hale, ale pár zápasů se ani nestihlo začít a budou se dohrávat zítra. 

S turnajem se rozloučila první i druhá nasazená hráčka. Y.Wickmayer, která tady obhajovala loňské vítězství prohrála s V.Golubič 1-6 6-7. Wickmayer ji pořád křížem masírovala jednoručný backhand a Golubič ho prokládala nepříjemným čopem, až vždy Wickmayer zkazila. Golubič je backhandová hráčka a neznamená to, že když hraje jednoruč, tak tam má slabinu. Často si hráčky na jejím backhandu vylámou zuby. 

První nasazená Japonka M.Doi prohrála s Běloruskou A.Sasnovich 5-7 3-6. Sasnovich ji opět backhandem hodně přehrávala. Z loňska Sasnovich obhajuje finále ze Soulu, tak určitě bude chtít máknout, aby nevypadla ze stovky a nemusela do kvalifikace na Australian Open. 

Kateřina Siniaková vyřadila Němku A.Lottner 6-1 6-2. Vysoká Němka si vyhrála své podání až ve druhém setu, ale celkově to Katka měla pod kontrolou. Za stavu 5-4 doservírovala druhý set do vítězství. 

Další Němka S.Lisicki podlehla Švédce J.Larsson 3-6 2-6. Lisicki se snaží o velkou ránu, ale čtvrtým úderem už nemá pohyb a tak kazí míče. Další zápasy už jsem neviděl. Včera i dnes se spousty hráček muselo podrobovat antidopingové zkoušce. Dá se říci, že z každého zápasu jedna hráčka šla na doping.  

Monday, September 12, 2016

Začíná první kolo v Tokiu WTA

V pondělí se dohrálo poslední kolo kvalifikace a zároveň se odehrálo pár zápasů prvního kola hlavní soutěže. Na postup bylo potřeba vyhrát tři zápasy, když postoupily do hlavní dvě Japonky Kato, Sema, dále Korejka Jang a Švédka Peterson., nakonec se dostala i jedna lucky losser a to Němka Lottner. 

Z prvního kola skončily hned dvě nasazené hráčky Bondarenko (Ukr) a Brengle (Usa). Ukrajinka podlehla Chirico 4-6 5-7 a Američanka skončila na raketě Čepelové 1-6 4-6. Kurty nejsou tak rychlé, jak někdo říká, napomáhá tomu i míče Srixon, které jsou těžší. Dneska bylo zataženo a tím jsme byli ušetřeni dalšího "pařáku". 

Kateřina Siniaková včera zatrénovala pod zataženou střechou, protože venku pršelo. Tréninky byly ve čtyřech po půl hodinách na centru. Jednou s Golubič a s Rosolskou. Dneska dopoledne s nějakou Japonkou, nestihl jsem pochytit její jméno. Ale Japonky hrají skoro všechny stejně, drží se u lajny a narážejí míče rychle zpátky, ale rotací se dají rozhodit. Odpoledne jsem zahráli sami. 

Večer byla povinná párty v hotelu Daiba. Moc se to nezdržovalo a před devátou byli všichni na pokojích. Na pódiu představily nasazené hráčky, které pak soutěžily mezi sebou, která vydrží snít Californii roll se silným wasabi. Poté si vylosovaly dalších devět hráček a ty dělaly to samé. Na Katku wasabi naštěstí nezbylo. :). Sál hotelu byl plný a párty je nezbytnou součástí turnajů, která se pořádá pro sponzory. Je to takové poděkování vůči sponzorům, kteří mají možnost se pozdravit s hráčkami.

Zítra pokračuje první kolo. WTA Tokyo - Hashimoto Sogyo Japan Women´s Open Tennis.


Saturday, September 10, 2016

Začínáme v Asii

Ve čtvrtek jsem se vydali do Asie. Kateřina Siniaková přiletěla v 10:45 z New York do Prahy, kde jsme se k sobě připojili a ve 13:00 jsem letěli do Moskvy a následně večerním letem do Tokia. Katka si během odbavení do Moskvy jen přebalila kufry, vyměnila pár věcí a přidala nové páry bot do Asie. V pátek ráno jsem přistáli na letišti Narita v Tokiu. S Aeroflotem byl let v pohodě, mají nová letadla a už vloni jsme toto absolvovali taky s Aeroflotem. 

Před třináctou hodinou jsme dojeli na hotel. Z letiště trvala cesta něco přes hodinu a v mikrobuse s námi ještě jela Sasha Sasnovič a Arina Rodianova. V Tokiu je touto dobou hodně velká vlhkost a teploty kolem 30 stupňů. Oproti předchozím létům jsme vydrželi neusnout až do večera. 

V pět jsme šli zlehka zatrénovat. Katka měla za sebou dvacet šest hodin na cestě z New Yorku, tak na tělo se muselo jít opatrně s delším rozcvičením ve fitness. Po tréninku večeře a na hotel. První den jsme usnuli velice lehce. 

Jsme v Tokiu - WTA International 250.000´ . Celkem nás čeká pětitýdenní Asijská šňůra a šestý týden poslední turnaj v Moskvě. V Tokiu budeme týden a následně se přesuneme do Číny do Guangzhou, Wuhan, Peking, Honkong a dále do Moskvy.  

Zítra začíná kvalifikace, kde hráčky musejí vyhrát tři zápasy, aby postoupily do hlavní soutěže. Poslední kdo se dostal je Renata Voráčová s žebříčkem 544, ale byla na místě. 

Monday, September 5, 2016

Stipendia na univerzitách USA - termíny seminářů


Již několik let pořádá agentura Sport&university pro všechny zájemce o studium na univerzitách v USA bezplatné semináře, kde zástupci agentury prezentují veškeré základní informace o studiu a možnostech získání akademických a především sportovních stipendií na univerzitách v USA.  Příští semináře  proběhnou 14. září v Praze, 20.září v Plzni, 5.října v Brně a 18.října 2016 v Bratislavě.  Bližší informace naleznete na stránkách www.stipendia.cz