Saturday, June 4, 2016

Ze zákulisí Roland Garros


French Open o tomto víkendu končí. Podívejme se, co se změnilo v areálu od loňského roku. Jelikož se areál bude do budoucna rozšiřovat o botanickou zahradu, která je hned vedle. Jen se v ní přistaví další větší kurt s tribunami a celé se to propojí cestou do areálu. Zbytek zahrady byl měl zůstat oddělen.

Největší rozdíl oproti loňsku je obnova areálu Jean Bouin, který slouží jako tréninkové centrum a přesunula se sem větší posilovna. Cesta z areálu trvá necelých deset minut. Když jsme poprvé dorazili na trénink, tak jsme to vůbec nepoznávali. Nové uspořádání kurtů, nové ploty a celkově větší zázemí. 

Ale zpátky do areálu Roland Garros. Jedna obrovská plocha na které bylo celkem tři kurty s tribunkami , posilovna, vyplétači a fun zóna pro diváky byla srovnána se zemí a buduje se na ní něco nového. Tím, že vylepšili tréninkové zázemí mimo areál, tak si mohou dovolit vyrušit tři kurty a postavit větší kurt s tribunami na místě těch dosavadních třech. Hráči, tak letos přišli o posilovnu. Měli k dispozici pouze místo na rozcvičení před zápasem.

Jinak vše ostatní bylo stejné z loňska. Kvalifikanti měli zázemí v útrobách druhého největšího kurtu Suzanne Lenglen a hráči hlavní soutěže pod centr kurtem Philippe Chatrier. Oficiální míč Babolat Roland Garros a opět nás vozili vozy značky Peugeot. 

Letos se počasí opravdu nevyvedlo. Často byla zima a na některých zápasech jsme seděli nabalený ve třech ručnících. Na dotaz někoho, kolik jsem viděl ostatních zápasů? Tak bohužel skoro žádný, snad jen pár gamů Kasatkiny a Zanevské. Areál je tak malý, že dostat se na nějaký menší kurt a sledovat zápas od začátku znamená přijít, tak o půl hodiny dříve a vydržet tam čekat a nehnout se. Přijít v půlce zápasů, tak je to bez šance, nebo jen koukáte na ramena diváků. I proto tento Grandslam hodnotím jako nejhorší. Je to tím, že to je pro každého blízko v Evropě přijet.

Nikdo to moc na hlas neříká, ale asi každý měl obavu o bezpečnost. Myslím si, že trochu každý hráč cítil strach, jestli vše bude probíhat v pořádku a nic se nepřihodí. Kolem areálu vznikly bezpečnostní zábrany a diváky už prohlíželi pět set metrů dříve před vstupem dovnitř. Nás řidič nás odmítl vysadit u jiného gatu, než byl určen pro hráče.

Čtyřhra to byla pohádka pro holky. Vždy si asi umím  vybrat, kdy odjet :) . Před týdnem jsem odlétal do Prahy před prvním kolem čtyřhry a říkám holkám, když budete ve finále, tak se vrátím. Byl to žert, ale skoro vyšel. Ve čtvrtek jsem se koukal na případné letadlo z Prahy. Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková vybojovaly semifinále. 

Teď už jsem na letišti v Amsterdamu a mířím za Katkou na trávu do Hertogenbosch.


No comments: