Tuesday, June 14, 2016

První 4 údery


Zde je článek od Craig O´ Shannesy, který analyzuje zápasy při Australian Open, Wimbledonu, ATP Masters. Občas jsem překládal jeho zajímavé postřehy z těchto turnajů. Tady je jeho pohled ...
ATP Tour a WTA Tennis vidělo jeho statistiky napadat zažité paradigmata (domněnky, zažité úhly pohledů) v tenise, kterých se držíme mnoho let. Kdybych se Vás zeptal, jestli si myslíte, že většina bodů obsahovala méně než čtyři údery při letošním Australian Opem, tak jsem si jistý, že většina z vás by hádali, že to bude více. Ve skutečnosti, 70 % výměn v mužském tenise a 66 % dámském byly hrána v rozmezí do 4 úder. 20 % v mužském a 23% v ženském tenise se hrálo na 5-8 úderů a 11 % na 9 a více.

V době, kdy se zdá, že Novak Djokovič a Andy Murray dostanou každý míč zpátky a výměny jsou delší a delší, ale ve skutečnosti nejvíce bodů skončí před 5 úderem. Krátké výměny dominují ve hře. V každém bodě, tvůj servis a následující úder, nebo return a následující úder jsou naprosto zásadní. 

Zajímavé je, že si můžete myslet, že " První 4 údery" se nebudou vztahovat na pomalejší antuku. Zvláště, když se Rafael Nadal na tom podílí, jak si o něm myslíte, že jako hráč má rád dlouhé výměny a běhá metr za základní čarou, kde je ve svém živlu čím je delší výměna. Ve skutečnosti dokonce i Nadal na pomalých kurtech  v Monte Carlu, kde skončil jeho zápas s Angličanem Aljaz Baden 6-3 6-3 přesně s 50 % jeho bodů do čtyř úderů. 36 % na 5-8 úderů a pouze 14 % na 9 a více. 

Oblíbenou taktikou Nadala je soustředění se na silný vítězný forhand jako druhý úder po jeho servisu. V třiceti zaznamenaných zápasech následoval jeho servis a forhand v 79 % případů z celkového času. Když porazil Stana Wawrinku vloni v listopadu v Londýně, tak to využil v 89 %. To je šílený. A když jeho forhand letí, tak je to hodně nepříjemné pro jeho soupeře. 

Pokud Nadal zaznamenal 50 %, měli byste předpokládat, že Roger Federer bude mít vyšší procento. A měli byste mít pravdu. Roger Federera  porazil Roberta Bautistou Agut 6-2 6-4 a v prvních třech hrách bylo 70 % výměn do čtyř úderů, 12% na 5-8 a 18 % na 9 a více. 

Nezapomeňte, že to je na nejpomalejším povrchu na okruhu, kde se dalo předpokládat, že výměny budou pokračovat dál a dál. A statistiky byly shodné pro oba mužské i ženské zápasy při letošním Australian Open a i v předešlých letech. Přičemž na nejpomalejších površích, bude samozřejmě procento bodů, které trvají méně než 5 úderů obecně nižší než na rychlých površích, ale jak může být pozorováno ve statistikách Nadala a Federer, tak se hráči snaží ukončovat výměny rychleji. A dokonce i v bodech, které trvají déle než 4 údery. První čtyři údery budou častější, než nerozhodný výsledek bodů. 

S tímto agresivním stylem hry potřebným v zápasech je samozřejmé, že i tak potřebujete trénovat na trénincích. Trénink má obvykle být v případech tak dlouhý, jak je to možné. Koneckonců, obecný předpoklad hry je vrátit o jeden míček více než váš soupeř. Samozřejmě tohle je stále něco, na čem je stále potřeba pracovat, aby to byl pevný základ hry. Ale musíte taky trénovat, jak budete hrát a jak všechny statistiky ukazují že, že bude potřeba být agresivní a chtít dokončit bod svým prvním, nebo druhým úderem. To však nutně neznamená zahrávat jakýkoliv winner hned po servisu, nebo returnu, ale často si případným podáním, nebo returnem si připravit příležitost na vítězný úder. Zejména na returnu byl měl být důraz zahrávat ho do větší hloubky kurtu. 



--------------------
Překlad z článku - First 4 shots - www.tennisworldusa.org





No comments: