Sunday, May 8, 2016

Na skok v Rakovníku - Bohemia Cafex Cupu

V pátek se mi podařilo si udělat čas a zajet na turnaj do Rakovníku, kde se hrál turnaj Tennis Europe nejvyšší kategorie 1 do 14 let. Mohl jsem tak sledovat trojici našich nejlepších hráček Hindová, Lavičková, Huňková a celý zápas Kristýna Lavičkové, která hrála s Angličankou Holly Fisher, která to nakonec celé vyhrála. Zápasy to nebyly špatné, ale... :)

Jedna z těchto hráčka podlehla ve třech setech, ale když procházela kolem mě, tak měla pocit, že pro vítězství udělala všechno. Přitom ve třetím setu dostala 0:6 za docela krátkou dobu a měla pocit, že se to nedalo vyhrát. Pravděpodobně "dojela" na horší kondičku. Přitom soupeřka nebyla bůhví co, měla horší techniku úderů a byla těžší v pohybu. Škoda, že toho nevyužila. 

Sledoval jsem celý zápas Kristýny s Holly Fisher, která patří mezi velké talenty v Anglii. Dlouho neměl Anglický tenis takový potenciál ve hráčce, které je teprve třináct let a dokáže držet krok se staršíma. Čas ukáže, jestli ji neutaví v kvantitě. Trochu postřehu k zápasu. Často se stává u hráček, že nedokážou využívat slabin soupeřek a zápas hrají přes silnější úder té druhé a snaží se ukázat, že to zvládnou stejně tak. Už v rozehrávce, by hráčky měly rozpoznat z jaké strany úderu to k nim léta rychleji a jaký míč vadí soupeřce. Kristýna zvláště ze začátku hodně valila přes backhand soupeřky přitom z forhandu byla Angličanka neškodná.

Ve druhém setu Kristýna propásla vedení 5-2, přitom zbytečně soupeřce dala šanci o ten set ještě zabojovat, když následný game prohrála 0:40 na 5-3 a tím dala naději Fisher, že je o co ještě hrát. Jsou to zkušenosti, ale nedávám soupeřkám šanci se vrátit do hry, sebemenší příležitost ke zvratu oni vycítí. 

Jinak to byl pěkný zápas. Ještě jednu věc, pokud je soupeřka vysoká, tak musí hodně běhat, aby měla problémy se k míčům správně stavět za pohybu. Typ vysoké hráčky má v tomto věku problémy s koordinací, což je normální, ale zbytečně s ní nevyměňuji pět úderů z jednoho místa, ale raději ji držím v pohybu, kde bude mít problémy. Taky využívám podání na tělo a mohu si vzpomenout jestli ji nebude náhodou vadit servírovat na forhandové tělo. :)

Foto: tennisfoto.net


No comments: