Saturday, October 31, 2015

Reprezentační soustředění u14 - Liberec

Měl jsem obrovskou radost, že jsem mohl být hostem reprezentačního soustředění hráček do 14 let, které se netradičně přesunulo do Liberce. Vzhledem ke svému nabitému programu a příletu z Asie, tak vyšel trochu čas se podívat na hráčky, které se příští rok poperou s evropskou konkurencí na turnajích Tennis Europe a doufám, že i za času té příští sezóny, vstoupí i do pár juniorských turnajů ITF. 
Formát soustředění se po několika desítkách let změnil a vůbec poprvé, tak bylo společné se Švýcarským svazem, který vyslal šest svých nejlepších hráček. V Liberci nás tak "vítali" už od parkoviště letáčky s Českou a Švýcarskou vlajkou.

Hráčky měly za úkol se zaměřit na rozpoznání neutrálních míčů a následně z těchto míčů si vytvářet tlak ve výměnách, nebo zahrání konečného úderu, i za cenu chyby. Je vidět, že hráčky na to nejsou zvyklé a často převažují neutrální míče z kterých by se dalo útočit. Následný den si to hráčky zkoušely v zápasech se Švýcarkami a zdálo se, že to bylo lepší. 

V dalším zaměření - ve čtyřhře je potřeba si uvědomit to nejdůležitější, kde přesně stát při jakých situacích a jak správně vykrývat prostor u sítě. Projely jsme pár cvičení, aby holky viděly, kde "stát" a taky, že se dá klamat tělem u sítě. Některé byly hodně překvapené, kde se dá až vykrýt síť při přiběhu a naopak, kde je nesmyslné stát. 

Holky si tak zahrály se Švýcarkami hodně setů. Odpoledne nechyběla kondiční příprava a jeden den regenerace. První den měly kondiční testování s Doc. Zhánělem. Poslední den byl věnován video analýze úderů pomocí programu Dartfish. 




Na úplný závěr se holky podívaly na sestřihaný dokument z turnaje v Tarbes z roku 2011, který jsem tenkrát natočil. Na něm jsou vidět čtvrtfinalistky tohoto turnaje. Letos jim je 18 let a je zajímavé, kde se aktuálně nacházejí tyto hráčky na ženském žebříčku WTA. Ročník 1997 byl tenkrát hodně silný a je vidět, že hráčky tohoto ročníku se začínají prosazovat i v ženách. Při pohledu na sestřih je vidět, že všechny tyto hráčky se výborně pohybují na nohou a tlačí se postupně pohybem do kurtu. Viz níže:

Belinda Benčič                  - 14. místě na světě - WTA
Ana Konjuh                       - 76. místě WTA
Aljona Ostapenko              - 80. místě WTA
Anastasiya Komardina     - 210. místě WTA
Ivana Jorovič                   - 270. místě WTA
Francoise Abanda            - 380. místě WTA
Veronika Kudermentova   - 387. místě WTA
Nicole Frenkel (1998)        - 419. místě WTA
Vendula Žovincová           - 694. místě WTA
Hráčky Rychagová a Oloughlin skončily s tenisem.






No comments: