Sunday, June 14, 2015

Z Hertogenbosch do Birminghamu - kdy se naučit cestovat?

V pátek brzy ráno cestujeme do Birminghamu na další turnaj. Opakované balení tašek a příprava na cestu, je tou nejméně zábavnou činností na turnajích. Dříve jsem si všechny věci vždy nechával v tašce, abych při přejezdech na další turnaj měl o práci méně. Postupem času přeci jenom je lepší pár věcí vybalit do skříně a mít větší přehled o oblečení. 
Kdysi na turnaji v belgickém Hasseltu jsem byl na pokoji se starším trenérem, který když vešel poprvé na pokoj, tak všechny své věci vyskládal z tašky do skříně do komínků a pak teprve si lehl na postel.. Bohužel druhý den jeho svěřenec prohrál a komínky zase naházel do tašky a odjeli domů.

Cestování je náročné a parkrát jsem se zmínil, že je potřeba hráče na budoucí cestování a žití po hotelích připravit. Několikrát se mi stalo na reprezentačních výjezdech do 14 let, že hráči sotva zvládli absolvovat pouze jeden turnaj a mnohokrát se těšili už po třech čtyřech  dnech domů aniž by, vůbec něco uhráli. Ostatní týmy z Belgie, Německa, Itálie, Francie byli schopný na turnajích trénovat a pak se přemístit na další turnaje do jiného města či státu. 
Bydlet na hotelu, bavit se tenisem, trénovat, sledovat zápasy úspěšnějších hráčů, ale i umět odpočívat je potřeba se postupně naučit ve věku od třinácti let výše. Nejedná se o cestování na dva měsíce bez domova. Ale postupně zařadit dva turnaje vkuse s následným přejezdem, by se hráči  měli postupně naučit a dostat pod "kůži" v tomto věku. 

Na juniorských turnajích okruhu ITF není vyjimkou šňůra třech a více turnajů, pokud se jedná o vzdálenější destinace v Jižní Americe, nebo v Asii. Určitě to chce zvolit strategii, většinou první turnaj bývá přípravný s aklimatizací a na dalších dvou jít co nejdále v turnaji. 
Jsou ale hráči, kteří mají výborný start na prvním turnaji, který dokážou vyhrát a pak jejich výkon klesá i s ohledem na pořádný počet již odehraných zápasů. I k tomu je potřeba přihlédnout a vynechat například na druhém turnaji čtyřhru a získat více času pro sebe na regeneraci.

Na ženském, ale i mužském okruhu WTA/ATP se většinu času už trénuje jen na turnajích. Šňůry turnajů jsou i někdy dvouměsíční a hráči tak žijí kočovní život na hotelích. Na to je potřeba se připravit. Už v minulosti se stalo, že hráčky cestování nezvládly, nebo samotu při turnajích a s tenisem skončily.
Ze zkušenosti...
Jak posunout tenis u Kateřiny Siniakové dopředu, jsme řešili v jejích patnácti letech na Flóridě. Ona byla poprvé v životě na turnaji mimo evropský kontinet a hrála Eddie Herr a Orange Bowl proti hráčkám, které měly sježděný pomalu celý svět. Hodně zkušeností a vyhranost na různých površích v jiných klimatických a časových pásmech byly jejich výhodou a byly na to zvyklé. Některé hráčky hrály oba tyhle turnaje už po několikáté. 

Nicméně jsme naplánovali v příštím roce více cestování, samozřejmě na kvalitní turnaje, né žádné Bangladeště. O rok později odehrála turnaje od Afriky, po Asii, dostala se na tři Grandslamy a na Orange Bowlu došla po roce do finále. Na žebříčku skončila na konci roku jako druhá juniorka světa.

Další zkušenost...
Někdo hraje dobře první turnaj a někdo se chytá na druhém. V roce 2012 jsme hráli dva turnaje ITF 2 v jihoafrickém Pofschestromu, když první turnaj vyhrála Nasťa Komardina a Katka Siniaková vypadla v prvním kole. Na druhém turnaji si to holky vyměnily. Katka celý turnaj vyhrála, když k tomu hned ve druhém kole měla stejnou soupeřku z předešlého turnaje a oplatila ji porážku. Nasťa unavená nezvládla první kolo a podlehla Egypťance Samir.
Vloni Simona Heinová vyhrála silný turnaj ITF 1 v Bankogu, ale značně vyčerpaná v kombinaci s přeletem do Malajsie a nedostatečným odpočinkem před dalším turnajem, protože musela čekat celý den na ostatní hráčky z týmu než dotrénují, místo aby odpočívala na pokoji a hojila puchýře z vlhkosti. Nakonec v prvním kole musela vzdát a z třetího turnaje se odhlasit a odletět domů. Z plánu hrát v Asii tři turnaje následně sešlo, odehrála pouze první turnaj, sice vítězný, ale regenerace a odpočinek chyběl. 
Taková vsuvka. Jsme v Birminghamu a přivítalo nás deštivé počasí a kolem 14 stupňů. Tráva je tu rychlejší a míče sjíždí rychleji. WTA Premier turnaj v Birminghamu je silně obsazený a první ročník se hrál už v roce 1982.   

No comments: