Monday, June 29, 2015

Liam Broady hrdinou prvního dne - Wimbledon

V pondělí odstartovalo první kolo Wimbledonu. Nádherné slunečné počasí vydrží snad až do konce týdne. Skoro až nezvykle teplo je tady a v šatnách se objevily krémy na opalování, aby se hráči mohli chránit proti slunci. Do Wimbledonu jsem se nikdy moc netěšil, hlavně kvůli dešti a únavnému přerušování zápasů. Ale tradice a zázemí areálu je opravdu na fantastické úrovni. Oproti minulým létům se zmenšil počet vstupenek, které mohou mít hráči pro své rodiny. Pouze jeden jediný je opravdu málo. Ale prý je někdo prodával na ulici a přišlo se na to, proto ta změna. 
Po odpoledním tréninku byl čas si jít zahrát s Helenou. Kurt jsme sharovali s Martinou Hingis a Mirzou a je vidět, že se snaží ladit poslední detaily před čtyřhrou. Hráči mají k dispozici dvě posilovny a jednu místnost s placem na rozcvičení před zápasy.  Do jedné z nich, která je u Aorangi chodím na večer běhat osm kilometrů. 
Hráče Liam Broady si určitě  pamatujete. Za svého působení na Štvanici jsem ho přivedl do družstva, kde hrál jak do 14, tak i 18 let. S jeho otcem jsme vedli debaty, jak koho podporuje Anglický tenisový svaz a oni se odtrhli a šli svou cestou. Před dvěma týdny jsme se potkali po dlouhé době v Birminghamu. Kde mimo jiné zmínil, že LTA anglický svaz mění koncept a chce se vydat českou cestou. Což mě zaujalo. Jsou přesvědčeni, že angličtí hráči jsou příliš rozmazlení a mají všechno, od vybavení až po zázemí. A tyhle výhody jim chtějí odebrat, aby se hráči více snažili sami. Je to zajímavé slyšet druhý pohled na nás. 


Nicméně Liam Broady obrátil zápas prvního kola s  Marinko Matoševič z nula dva na sety na 5-7 4-6 6-3 6-2 6-3 a stal se dnešním bojujícím hrdinou dne. Levák s útočným stylem hry, ale vždy velmi pokorný. Gratulace Liam! Anglie neměla dlouhých 37 let sourozence bratra a sestru, kteří by hráli společně ve Wimbledonu. Odpoledne zasáhla do bojů prvního kola jeho sestra  Noemi. 


Další překvapení se povedlo Aljoně Ostapenko. Loňská juniorská vítězka Wimbledonu obdržela volnou kartu od pořadatelů do hlavní soutěže. Dneska deklasovala devátou nasazenou Španělku Carla Suarez Navarro za 52 minut 6-2 6-0. Španělka nebude určitě silná na trávě, ale takhle rychle to nikdo nečekal. Lotyška, která hraje hodně útočně jí rozebrala po lajnách. Aljona občas k nám na Spartu zavítá na trénink naposledy před WTA turnajem J&T Bank Prague open. Je i naší členkou na družstvech.
Los Wimbledonu dal dohromady mnoho "derby" zápasů v letošním roce. Kromě našich zápasů Siniaková-Allertová, Kristýna Plíšková-Smitková jsou to Schiavone-Eranni, Hantuchová-Cibulková, Venus Williams-Brengle, Kerber-Withoeft. 



No comments: