Sunday, June 7, 2015

Juniorský Roland Garros vyhráli Paul a Badosa-Gibert

Dvojité překvapení ukázalo letošní Roland Garros mezi juniory a juniorkami. Šampioni se stali dvanáctý nasazený Američan Tommy Paul a třináctá nasazená Paula Badosa-Gibert, oba dva hráli letos poprvé juniorský turnaj (většinu turnajů hrají mezi dospělými).
 V soutěži dívek se stala Badosa teprvé druhou Španělkou co vyhrála Roland Garros od roku 1953, když ve finále porazila šestnáctou nasazenou Rusku Anna Kalinskaya 6-3 6-3. Před ní byla jedinou španělskou vítězkou na Roland Garros Lourde Dominguez-Lino, která zvítězila v roce 1999.

Pro Badosu to byl neuvěřitelný moment, když zvedla pohár za vítězství. " Vyhrát Grandslam je velký úspěch". nechala se slyšet. Pro mě taktéž, Badosu jsem viděl hrát před dvěma lety ve Španělsku v Benicarlu a nic velkého to nebylo. K tomu nebyla, tak psychicky odolná a když prohrávala, tak byla zlomená.

V prvním americkém finále vůbec na Roland Garros zvítězil Paul proti druhému nasazému Tayloru Fritz 7-6 2-6 6-2, a stal se tak teprve šestým Američanem, co získal grandslamovou trofej. Paulův úspěch mu umožňuje přidat své jméno do malého seznamu Amerických vítězů - Ham Richardson 1951, Buch Buchholz 1958, Cliff Richey 1964, John McEnroe 1977 a Bjorn Fratangelo 2011. 

Ačkoliv Fritz statečně odskočil ve druhém setu, ale ve třetím nenašel odpověď na Paulův tenis, tak nemusí odjíždět se svěšenou hlavou. Fritz se v pondělí stane světovou juniorsku jedničkou. " Je to obrovský úspěch pro mě", komentuje Fritz. " Je to jeden z cílů, který jsem si dal, když mi bylo 15 let a začínal jsem hrát ITF juniorské turnaje". 

Není pochyb o tom, že Paulovi sedí antuková hra, kdež to Fritzovi vyhovuje rychlá hra na betonu, nebo obzvláštně na trávě. 

Paul přijel na Roland Garros už se dvěma vítězstvími na Futures a na třetím byl v semifinále, to všechno v květnu. Fritz dorazil do Paříže se dvěmi semifinále na antuce. Dosáhl na semi v Miláně na Bonfiglio kategorie ITF A a poté prohrál semifinále na Španělském  Futures právě proti Paulovi.

Španělka Badosa strávila prvních sedm let s rodiči v New Yorku, kde pracovali jako modelové. Ve finále proti Kalinskaya potřebovala pouze 69 minut. V letošním roce strávila o trochu méně času na turnajích. 

Pokoušela se neúspěšně kvalifikovat  na WTA turnajích v Antwerpách, v Miami to dotáhla až do třetího kola hlavní soutěže a v Madridu prošla kvalifikací. Badosa se zaměřilo více na trénování a změnu několika věcí u své hry, taktéž pracuje na psychice. Tohle udává jako důvod proč nehraje tolik turnajů.

No comments: