Friday, April 24, 2015

Začíná 1. kolo kvalifikace J&T Bank Prague Open

Dnes začínají první zápasy kvalifikace turnaje. Po delší době se k nám vrací WTA turnaj s dotací 250 000´, kvalifikace je silně obsazená. Takhle vypadal přibližně loňský turnaj hlavní soutěže pod hlavičkou ITF s dotací 100 000´+ H. Hned deset českých hráček bude bojovat o postup do hlavní soutěže, kde bude potřeba vyhrát tři zápasy.
Sparťanky v akci
Kateřina Vaňková má letos nejlepší žebříček v kariéře na WTA a to 218. místo. Marie Bouzková loňská vítězka z juniorského US Open, letos stále patří mezi juniorky. Třetí Sparťankou je Lucie Kaňková, která má volnou kartu. V patnácti letech už patří mezi Top 80 nejlepších juniorek světa a v březnu vyhrála silně obsazený turnaj kategorie ITF 1 v Malajsii. Pro ní to bude první zkušenost mezi dospělými.

Češky v akci
Lucie Hradecká má formu letos a už se vrátila do top stovky na světě. Andrea Hlaváčková, Barbora Krejčíková, Barbora Štefková, Martina Borecká, Pernilla Mendesová a Markéta Vondroušová mají šanci se kvalifikovat.
Zajímavá jména v kvalifikaci
Určitě kromě Českých hráček stojí za to se podívat i na další jména. Mladé naděje, popřípadě zkušené hráčky, které se protloukají WTA turnaji a snaží se vrátit do elitní světové stovky.

Sesil Karatancheva, Bulharka, která v šestnácti letech prošla do čtvrtfinále Roland Garros, kde porazila mimo jiné Venus Williams. Měla dva roky distanc za doping a poslední tři roky se snaží vrátit. Naše holky si s ní zatrénovaly předloni na Floridě.

Jelena Ostapenko, Lotyška, které je letos osmnáct let (roč. 97) a stále patří mezi juniorky. Znám jí od její dvanácti let, když jsem jí poprvé uviděl v Rakovníku, jak trápí o dva až tři roky starší soupeřky. Vloni vyhrála juniorský Wimbledon. Letos, už je 160. na WTA. Střídá výpadky s dobrými výsledky. Pár dní si u nás zatrénovala, nasazení a tempo hodně vysoké, ke kterému se naši chlapci snažili vyrovnat.
Elizaveta Kulichkova, Ruska, která hraje "střílí". Vloni vyhrála juniorský Australian Open. Ročník 96. Ve výměnách nepovolí. S Ruským týmem absolvovala všechny Summer Cup i Mistrovství světa družstev do 16 let.

Anna Konjuh, Chorvatka, která hraje taky hodně rychle. Ročník 97. Před dvěma lety vyhrála juniorské Australian Open a US Open. Letos stále patří jako osmnáctiletá mezi juniorky. Ve světové stovce, už je od loňského roku.

Yanina Wickmayer - Nizozemka, by se ráda, taky viděla výše na žebříčku. Letos na Australian Open potvrdila lepšící se formu.
Yulia Putintseva - Kazaška, která  dříve hrála za Rusko. Kazachstán si jí vlastně koupil, aby měli silné hráčky na Fed Cup, To samé dříve Karatancheva hrála v minulosti za Kazachstán. Putintseva je ročník 95. Ve čtrnácti letech jí dokázala porazit naše Petra Rohanová na Summer Cupu. Putintseva se připravovala pod svým otce, ale nakonec ho vloni propustila.

Ještě přikládám video z turnaje do 14 let z prestižního turnaje z Tarbes z roku 2011. Kolik hráček z tohoto videa hraje na Spartě v kvalifikaci a v hlavní soutěži celkem ? Odpovídat můžete níže do diskuze.





No comments: