Tuesday, April 21, 2015

Miami Open: Gavrilová-Sharapová využití naskytnuté příležitosti

Zápas druhého kola Miami Open mezi Dariou Gavrilovou a Marii Sharapovou byl zajímavou ukázkou toho, jak uchopit naskytnutou příležitost do svých rukou. Sharapová nehrála dobře, ale přesto dokázala takové zápasy v minulosti vyhrát. Gavrilová se ale soupeřky nezalekla, ani jejího daleko vyššího postavení na žebříčku a od začátku zápasu věřila, že může vyhrát.

Držela krok se Sharapovou od prvního míče v zápasu, nezalekla se jejího pokusu o nástřel v prvním gamu za stavu 0:40, skvěle odolávala útokům a pro Sharapovou bylo zakončení výměny mnohem a mnohem těžší. Hned při svém podání Gavrilová začala esem a dala tím najevo, že bude daleko "drzejší" v zápase.

Darii Gavrilovou znám od jejích třinácti let, když jsem jí viděl osobně vyhrát Masters Tennis Europe do 14 let v italském Orbetellu. Ona byla o rok mladší a dokázala všechny soupeřky o rok starší porazit takovou svou drzostí. Často se dohadovala na kurtě s rozhodčím. Nicméně na Tennis Europe do 14 let kralovala už ve 13 letech a v tomtéž roce byla už 586. místě na ITF mezi juniorkami do 18 let. Ve 14 letech 54. na ITF a v 15 letech na konci roku v Top 10, kde byla další dva roky.

V loňské sezóně se zranila hned na začátku roku v Austrálii, kde musela podstoupit operaci kolene a další půl rok rehabilitovat. Od té doby se připravuje pod Australským tenisovým svazem. Co mě u ní zaujalo vloni bylo jak drillovala údery ve Stanfordu. Z koše, několik x košů jen jednotlivých úderů, ale se změnou rytmu, rotace, krátký míč, dlouhý míč, vysoký, střední, přímý úder, liftovaný, topspin, úhel ven z kurtu, následně dlouhý míč po lajně. Myslím, že jsem o tom psal v loňském roce tady - odkaz .  Při sledování zápasu jsem si vzpomněl na toto, když Sharapové měnila tempo vysokým liftovaným úderem a následným rychlým úderem po lajně. 

Za stavu 1:1 se dostala hned k breaku při podání Sharapové a následně jí "drze" hned šoupla kraťas na returnu z prvního podání. Výměnu sice nevyhrála, ale ukázala takovou tu mladistvou drzost. Gavrilová  se dobře pohybovala a četla výborně hru Sharapové a tím položila základ k vítězství. Za stavu 2:2 už break využila a šla do vedení 3:2, ale následně si Sharapová break vzala zpátky. 3:3 30:15 a Gavrilová zahrála to co dlouho už trénuje, roztočila vysoký lift Sharapové do forhandu a následně zrychlila rychlý backhand po lajně, čímž se dostala k síti a měla zakončení na raketě.

V dalších gamech se dostala Gavrilová do vedení 5:3. Sharapová přepla na větší obrátky a agresivitou srovnala na 5:5, ale předtím opět Gavrilová předvedla mix vyšších backhandů s následným zrychlením za stavu 5:4 30:15. Sharapová se dostala naposledy do vedení v zápase, kdy měla 6:5, ale Gavrilová svoje podání udržela. Pořád skvěle předvídala hru Sharapové a ubránila se. V tiebreaku Gavrilová dává opět eso na téčko a vede už 5:2, následný dva body získává Sharapová, ale daruje liftovaným forhandem do sítě a dalších lehkou chybou zbytek tiebreaku Gavrilové.

Ve druhém setu Gavrilová ještě více ožívá a dovoluje si zakončovat častěji hru u sítě. Hned své podání vyhrává čistou hrou, breakuje Sharapovou a  další své podání vyhrává a vede 3:0. V gamu zahrává vynikající volej, když úhlem z backhandu si otvírá kurt. Gavrilová vede 4:1, ale objevuje se zaváhání, které Sharapová v minulosti dokázala využít. Stav je 4:3 a podává Sharapová.

Gavrilová se vrací ke svému mixu úderů, občas si pomůže vyšším míčem a následně zrychleným. Pořád se výborně pohybuje. Drzím returnem backhandem po lajně, který ještě i prochází breakuje Sharapovou čistou hrou a jde do vedení 5:3 a je na podání. Za stavu 40:30 mečbol a Gavrilová se rozhoduje podávát kick podání na tělo Sharapové, která kazí forhandový return po lajně. Ale tímto returnem při lednovém Australian Open otočila prohraný zápas druhého kola proti Panové, odkaz zde:  Dneska to nevyšlo. 7:6 6:3

Gavrilové se vyskytla příležitost a tu využila. Doplnila jí výbornou předvídavostí, pohybem a mixáží různých úderů. Naskytnuté šance se musí umět využít, ty tak často nepřicházejí....






No comments: