Wednesday, February 4, 2015

AO - Sharapové momentum, Sharapova-Panova

Craig O´Shannessy, který analyzoval zápasy během Australian Open. Zápas druhého kola mezi Sharapova-Panová vypíchl kritické body, které daly Sharapové šanci se vrátit do zápasu a úteci z lopaty Panové. Přeloženo z Australian Open. 
Jeden bod, který je považován za největší moment obratu je dvojchyba. Je to negativní chyba pro podání a kyslík pro toho na returnu. A Maria Sharapová takový moment přesně hledala ve druhém kole Australian Open.

Sharapová představila zázračný návrat ze dvou breaků dolů v závěrečné třetí sadě a přehrála Rusku Alexandru Panovou v konečném triumfu 6-1 4-6 7-5 v Rod Laver Aréně.

Panová vedla 4-1 30:0 a podávala ve třetím setu, předchozí dva body vyhrála dvěma esama ven z kurtu. Panová postoupila z kvalifikace a byla jen šest bodů od velkého překvapení. Měla nalomenou Sharapovou v prvním gamu třetího setu, tam Sharapová dala dvojchybu na 30:15. Pochybnosti vždy spláchnou tvoji hru, když nemůžeš dostat servis do pole. Sharapová podobně ztratila podání na 1-3, když dala dvojchybu při své výhodě. O dva body později byla o dva breaky dolů a vypadalo to, že se blíží konec.
Panová posílena dvěma esama, ale následující dvojchybou, kdy oba servisy dala do sítě, byl skutečným začátkem konce. To byl prohraný pouze jeden bod, ale pochybnosti a strach zanechaly následky. Panova vedla 40:15, ale čtyři chyby, včetně tří po sobě následných backhandových chyb, pomohli Sharapové se dostat z propasti ven.

Při vyrovnaném zápase seSharapový servis se zlepšoval. Podávala za stavu 3-5, když na první bod dala eso ven, na stav 30:15 dala eso na střed. Esa poslaly zprávu, že se blíží tvrdě a tento zápas ještě neskončil.
Panový dvojchyba za stavu 4-1 jí pomohla, ale Sharapová měla stále vážnou práci s Panovou podávající na mečbol 5-4, 40:30. Ještě jeden bod a mohla si Maria tašky zabalit. Panová chybovala prvním servisem do sítě a druhý servis letící 119km/h dopadl do středu pole. Nejdůležitější úder mohla Sharapová zahrát stejně jako po celý zápas a čekat co se stane,- ale oběhla si forhand a zahrála ho po lajně směřující na uličku reklam přímo před ni. "Natáhla ruku a chytila svůj osud."

Sharapová rozdrtila dalším forhandem winner další dva body později, odvrátila další mečbol chytře zahraným míčem za Panovou. Sharapová zahrála pět čistých winnerů v gamu, následně dalším forhandem získala break směřující ještě jednou do forhandu Panové.

Momentum, které začalo celou cestu zpátky s dvojchyba za stavu 4-1, 30:0 bylo nyní nejmocnější silou v zápase. Sharapová věřila a Panová věděla, že spálila jedinečnou příležitost dvěma mečboly.

Sharapová závodila ke dvěma mečbolům při servisu Panové, ale minula první příležitost forhandovým autem, který zahrála za sebou a nemohla ho kontrolovat. Na druhý mečbol Panová zahrála aut po lajně a návrat Sharapové byl kompletní. 
Panova dala pouze tři dvojchyby v zápase a pouze jednu ve třetím setu. Ta nemohla přijít v horší dobu-  nebo v lepší čas případně pro vítězku.


No comments: