Saturday, February 14, 2015

AO - Serena válcuje ostatní

Analýza zápasu z Australian Open. Craig O´ Shannnessy se dívá, jak Serena Williams dominovala od prvního úderu nad Dominikou Cibulkovou v jejich v přetahovaném středečním zápase.
Tady je vzrůstající rozdíl mezi tím jak je tenis trénován a jak je hrán. Abyste dnes byli lepší, tak mantrou je více hodin, více opakování a více odehraných míčů. Ale to co se děje v Rod Laver Aréně v těchto posledních čtrnácti dnech je tomu přesně naopak. Výměny začínají být kratší, ne delší. Hra na jeden úder  dává na frak vytrvalému vracení.

Serena Williams porazila Dominiku Cibulkovou 6-2 6-2 a zamířila do semifinále Australian Open proti Madison Keys. Přesně jak to udělala, tak by měl  zkoumat každý hráč a trenér na této planetě. Sport se vyvíjí a vždycky bude, ale realita co se ve skutečnosti vyskytuje v zápase a v trénincích po celém světě je naprosto odlišná.

Williams a Cibulková jsou dvě nádherné hvězdy na vrcholu našeho sportu, které rozvíjejí taktiku a ukazuje cestu zbytku tenisového světa v jejich následování. Jsou to naše průkopnice a bylo by moudré studovat kam až nás "vezmou". Ztratit se není nikdy zábavné.


Průměrná délka výměny z 96 odehraných bodů v zápase bylo 3,2 na výměnu. To nejsou ani dva údery na hráčku! To je podání, return a oběhnutý forhend a " přines mi ručník prosím". Průměr odehraných úderů za jeden game byl 14.1. To není za bod, ale za game!

Williams zejména ničí výměnu ještě než se začne vyvíjet. Více než tři ze čtyř bodů (78%) proti Cibulkové netrvaly čtyři údery. Téměř devět z 10 bodů (89%) netrvalo osm úderů, a pouze devět bodů z 96 celkových pouze jedenkrát rozkvetla výměna přes mnoho úderů.


Tady je ironie. Pouze okolo 10 procent bodů vypadal jak bod, ale 90 procent času  je kladen hlavně důraz na světový trénink na kurtě. Celou dobu slyšíme o hráčích, že jsou opravdu dobrý na tréninku, ale nevyhrají zápas. Je to tak jednoduché - oni netrénují dynamiku v soutěžích.

Cibulková měla fantastický turnaj, porazila předloňskou šampionku Victorii Azarenku cestou do čtvrtfinále, ale prostě jí Williams přehrála. Cibulková zahrála 13 vítězných míčů, včetně sedmi jejích forhandů ze strany kurtu, ale Williams kontrovala s 31, včetně 15 es. "Nemůžeš něco zlomit čeho se nemůžeš dotknout".


Cibulková měla pouze dva breaky v zápase, oba při servisu Williams za stavu 2-0 ve druhém setu. Za stavu 15:40 Williams zahrála eso rychlostí 162 km/h ven z kurtu a za stavu 30:40 servírovala rychlostí 170 km/h do středu a získala další bod. Na shodu (deuce) přišlo další eso ven z kurtu opět rychlostí 162 km/h. Posledním bodem Williams zníčila soupeřku svým vítězným backhandem.

S postupem do semifinále, 70 procent z celkového počtu bodů Williams končí v prvních čtyřech úderech. Williams je už nějakou dobu měřítkem v ženském tenise, ale trénují její soupeřky tyto čtyři údery alespoň 70 procent času, aby jí porazily? Byl by to velmi moudrý krok.


Faktem je, že se proti ní dostanete do prodloužené výměny jen v 10 procentech času, a že se vám nemusí vylepšit šance na vítězné míče v těchto konkrétních situacích - ale vlastně se podstatně zhorší. V turnaji Williams vyhrává 59 procent krátkých výměn mezi 1-4 údery, 50 procent výměn mezi 5-8 údery a 66 procent výměn nad 9 úderů.

Důslednost základních úderů a úderová tolerance vypadá velmi dobře v tenisovém shrnutí, ale nedostanou vás naprosto nikam proti Williams a ve zvyšující míře ztrácejí globální hodnotu v našem sportu.




1 comment:

Blogger said...

Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

227,651,647 - Otevřené obchody na eToro