Thursday, October 30, 2014

Do čtvrtfinále Katka Siniaková v Nantes

Ve čtvrtek máme volný den před čtvrtfinále, které se hraje v pátek. Katka v prvních zápasech porazila Francouzku Hesse a Nizozemku Hogenkamp s kterými předtím prohrála v průběhu roku. 

Zaujal mě zápas prvního kola mezi Kovinič a Konjuh. Předešlé dva zápasy vyhrálá Kovinič na antuce, tady zvítězila Konjuh poměrně s přehledem. Byla taková "střelnice" mezi oběma. Co mě nejvíce zaujalo bylo to, s jakým respektem a výrazem nejistoty ve tváři hrála Kovinič. Přitom měla s Konjuh dva nula na zápasy, ale výraz zmatku, paniky a nevědění co má hrát byl ve tváři viditelný a nešlo jí ho schovat.
Katka porazila v prvním kole Hesse 6:4 6:4, s ní prohrála v červenci v Baku. Tady byl neuvěřitelný nástup soupeřky do hry, kdy všechno metla a zabíjela, vedla 0:3 a 1:4 a do tohoto stavu to vypadalo naprosto bez šance a napůl jsem se viděl už na cestě zpátky. Tohle přiznala Katka taky po zápase, že jí to napadlo v průběhu prvního setu. Nicméně soupeřka to nevydržela a Katka hru otočila a od stavu 3:4 vyhrála 12 míčů po sobě na 6:4. Druhý set si od breaku na 4:2 hlídala vedení na 6:4 taktéž. ( Z pohledu statistky udělala Katka 13 nevynucených chyb proti 21 soupeřčiných v prvním setu a 14 bodů Katky oproti 10 Hesse). 
Ve druhém kole narazila na Nizozemku Hogenkamp. Tu si ještě pamatuji, jak vyhrála Mistrovsví Evropy do 14 let, kde ve finále porazila Káju Plíškovou. Teď momentálně je kolem 150. místa na světě. Zápas plný zvratů přinesl závěrečné vypuštění dvou gamů Nizozemky. Opět s více střílením, ale Hogenkamp má malinko "tužší" forhand.
Nástup Katky byl tak jak má a vedení 3:0 směřovalo i zvládnutí setu 6:1. Ve druhém setu nehrála Katka jinak, ale Hogenkamp přestala kazit a větším útokem měla více šancí k zakončení. Zvraty z 1:3 na 3:3 a A:40 odvrátila soupeřka útočnou hrou, stavu 4:5 a 4:6 přišly dvě rychlé chyby z Třetího úderu po servisu. V třetím setu se Katkce povedl nástup a vedení 3:0 už udržela a od stavu 4:0 soupeřka už začala hrát bakchand jednoruč a zápas vypouštět. Ale soupeřku do stavu, kdy vypouští zápas musíte dostat. Občas jsem slyšel od hráček na jiných turnajích, když hodnotily zápas někoho, že ta, nebo ona to má lehké, že soupeřka už nehrála, ale přitom si neuvědomovaly, že je tam ta dotyčná hráčka musela dostat do toho stavu, když její soupečka nehrála. 

No comments: