Monday, July 14, 2014

Kristýna Lavičková je Mistryní České Republiky

Velkého úspěchu dosáhla Kristýna Lavičková na Mistrovství České Republiky mladších žákyň v Liberci. Ve finále se utkaly dvě naše nejlepší hráčky v ročníku Denisa Hindová a Kristýna. Jejich zápasy jsou vyrovnané a vítězství se přelévá mezi nimi z jedné na druhou.
Obě si zaslouží přísnější měřítko, dokáží totiž konkurovat na evropských turnajích Tennis Europe těm nejlepším hráčkám. Na těchto turnajích se prosazují a vozí si také vítězství. (Turnaje ve Francii, Winter Cup, nebo turnaj v Londýně v nedávné době). Obě se teď připravují na domácí soutěž družstev a poté na obhajobu Mistrovství Evropy družstev. Ještě jedna věc je spojuje dohromady a to je společné přátelství.

V Liberci zvítězila Kristýna Lavičková nad Denisou Hindovou 4:6 6:3 6:4 a stala se tak letní šampionkou. V zimě si vítězství otočily a vyhrála Denisa 6:2 4:6 6:1.
Obě ví, že musejí tvrdě trénovat, protože dosavadní vítězství do 12 let nic neznamenají. Už bylo tolik hráček co kralovaly ve dvanácti letech a pak se po nich slehla zem  už mezi juniorkami. Určitě se na ně budou dotahovat další hráčky v Česku, ale i ze zahraniční. To je normální jev na který musejí být připravené obzvláště po mentální stránce. 

Za dva tří roky s těmito soupeřkami už nebudou končit výsledky s nulou, nebo jedním gamem, ale mohou se zápasy dostávat i do třetího setu. Ale není to důvod k panice, tento jev je naprosto normální v pozdějším věku a musejí být na to připravené.

Určitě je dobré mít naučené a zažité správné návyky od rozcvičování se před zápasem, po rituály během zápasu, až po cvičení po zápase. Jedna věc mě utkvěla, jak při čtyřhrách síťařky stojí všechny  v postavení u singlové lajny. Už v tomto věku to chce  vědět kam se postavit na síti. Pak se to tento zlozvyk špatně odnaučuje. Stačí si vyhledat třeba pár videí na youtube. 

Dva dny v Liberci jsem, tak mohl sledovat pár zápasů ve kterých bojovaly naše hráčky. 

Klára Nováková postoupila po druhé po sobě do semifinále Mistrovství ČR. Chce to pracovat a pracovat. Vést si deník a vědět co chci stále zlepšovat. Posun na jedné straně úderu je viditelný, ale neustále stínovat a vylepšovat tento úder do budoucna. 

Karolína Nováčková postoupila do semifinále poprvé a k tomu si to bude moci příští rok zase zopakovat na mistrovství. S paní Vlastníkovou spolupracují výborně.

Adriana Beránková jediná z hráček hraje backhand jednoruč, který ještě nevymizel. Tady v Istanbulu s nim hraje Francesca Schiavone a má ho krásně z kolen naliftovaný až do zádu. Aďa má dobrou předvídavost hry.

Patricie Kubíková bojovala ve třech setech s nasazenou Dörreovou. Je stejně stará jako Adriana a tak budou moci zahrát republiku ještě v dalších dvou letech.


No comments: