Tuesday, July 15, 2014

Kateřina Siniaková z kvalifikace do hlavní - Istanbul WTA

Od soboty jsme v Istanbulu na WTA turnaji s dotací 250 000´. Turnaj se poslední tři roky nehrál a letos Turci postavili během šesti měsíců kompletně nový areál s centr kurtem pro osm tisíc diváků. Areál se stále dodělává a po turnaji budou přidávat dalších čtyřicet kurtů. Turci mají peníze a na ničem nešetří. K tomu podporují hodně mladých juniorů, ke kterým dodávají zahraniční trenéry. 
Co je nové, není ještě vyzkoušené... 
Organizátoři turnaj teprve připravují a všude "voní" samá novota. Ale co malinko drhne je organizace. Turci jsou hodně milý a snaží se ve všem vyhovět, ale tím si komplikují sami organizaci. Akreditaci dělají skoro "všem", kdo okolo projde. Tréninky zapisují, tak nešikovně, že turnajové štiky typu Rusek se dohadují s nimi v kolik mají trénovat a nakonec "omylem" více prostoru na trénink mají hráčky, které už vypadly, což je omyl. Na letišti, dívka místo s nápisem WTA turnaj, stojí nenápadně mimo výchozí příletovou plochu, že jsme na ní narazili úplně náhodou.
Z Prahy letíme ještě s Klárou Koukalovou a trenérem. My letíme ve stejném složení jako vždycky já, Katka Siniaková a táta Dmitri. Turkish Airlines je nejlepší leteckou společností v Evropě, ale při přistání jsme nabrali boční vítr,čímž se letadlo v zadní části s ocasem prudce kmitlo a já v jednu dobu myslel, že Igor (trenér od Kláry) otevřel nouzový dveře za letu. Byli jsme rádi, že jsme na zemi. Hotel je půl hodiny z letiště a půl hodiny na kurty. 
Katka si v sobotu na večer zatrénovala a druhý den šla na zápas hned první rundu. Kurt jedna a dva jsou trochu křivé, tak při rychlejších výměnách se stává, že míč nikdo netrefí. Tyhle zadní kurty jsou hned za staveništěm, kde vlaje obrovská napnutá vlajka ve větru. Podmínky jsou těžší kvůli silnějšímu větru a teplota přes den je přes třicet stupňů.
Katka Siniaková postoupila po čtvrté v kariéře do hlavní soutěže  WTA turnaje. V 1.kole kvalifikace porazila Rusku Sirotkina 6:4 2:6 6:3. Hned ze začátku bylo 0:3, ale postupně se Katka lepšila a Sirotkinu si našla v jejím slabším forhandu. Ve druhém kolo se hrálo o postup. Tunisanku Jabeur porazila přesvědčivě 6:2 6:3.
Další Sparťanka Kristýna Plíšková dorazila až v neděli v noci do Istanbulu z Bad Gasteinu, kde ze ségrou vyhrály čtyřhru! Škoda, ale Kristýna tak musela odehrát oba zápasy v jeden den. První vyhrála s Ozgen 6:3 6:4 a po hodině a půl šla na další zápas, kde měla Chorvatskou ranařku Konjuh, které podlehla 4:6 6:3 3:6.


No comments: