Friday, June 7, 2013

Roland Garros 2013 - postřehy....

A postřehy z Roland Garros.... Kristina Schmiedlová roč.97´ postoupila do čtvrtfinále, pro mě nečekané, protože střídá dobré výsledky s výkyvy, ale tady jí to sedlo. U hry se moc nenadře a umí zrychlit hru, forhand dostala před tělo. Hned v 1.kole vyřadila čtvrtou nasazenou V. Flink 6:4 6:2, ve 2.kole Egypťanku Samir, která nic než vracení neumí a ve 3.kole přijatelný los Rumunku I. Csoregi. V tomhle zápase obě cítily šanci na vítězství, nebyl to pěkný zápas, kde obě hodně kazily, ale opět to Kristina zvládla vybojovat 7:6 4:6 6:4. Ve čtvrtfinále už došly  „baterky“ s Američankou Chirico první set za 10 minut 0:6 prohrála a ve druhém 2:6, ale nezapomeňme, že Schmiedlová postoupila až z kvalifikace! Připomíná mi to naší Katku Siniakovou vloni, která se taktéž při premiéře na Roland Garros blýskla postupem do čtvrtfinále!
Němka Antonia Lottner roč. 96´, zvaná Lotty. Pamatuji si, že ve 14 letech si jí každý přál do 1.kola, byla vysoká, neohrabaná, hodně kazila, necítila míč u těla..Ale od loňska se drží v top 10 juniorek. Tajemství úspěchu je, že se zavřela vloni v březnu, dubnu na dva měsíce v Kolíně nad Rýnem a dělala jen obratnost, reakci, kondici a s tím přišlo zlepšení. Má výhodu,že v průběhu roku podává stabilní výkony, žádné výkyvy. Je vysoká a opírá se o první servis a následný tlak, od zadu drží délku, žádné zbrklé rány. Tady se vysekla skoro pokaždé z tříseťáku. Přežila 1.kolo s A. Cisneros (Mex) 4:6 6:1 7:5, ve 2.kole jsem čekal větší boj s Ukrajinkou Kalinina, ale ta měla příliš velký respekt 6:3 6:4, ve 3.kole s Japonkou Okuno opět prohrála první set 6:7, ale zbylé 6:4 6:1. Ve čtvrtfinále vybojovala zápas s Kulichkovou (roč.) 6:7 7:5 6:4. Prostě ti dobří ty koncovky zvládnou. S Kulichkovou hrály poněkolikáté a zápasy jsou otevřené až do úplného konce.
Anna Konjuh roč.97 , je první na světě. Jezdí s ní tým lidí viz.foto. Ale když vidíte její postavu, tak to nevypadá tak přesvědčivě... Ale z ruky jí to opravdu letí, větší dynamit jsem dlouho neviděl...švih a hrát s ní z místa se nevyplácí. Musíte jí dostat hodně do strany a do pohybu, ale moc se nenechá. K tomu má „dělo“ ze servisu. Taky opět si jí  pamatuji od 12 let, dříve to byla rána a ta buď padla, nebo ne.
K tomu moc neběhala...ale všechno vylepšila. Dneska zvládla zápas s Kasatkina roč.97. i když prohrávala 3:6 a v tiebreaku 5:6, tak dala „bombu“ z returnu do středu kurtu, a Kasatkina ani nezareagovala, pak následně dala eso a ve třetím setu to dotáhla na vítězství 6:4. V rozhodujících chvílích nezpomaluje ruku, stále švihá, mít dynamit bez zápalek, přeci nemá smysl...
Dariya Kasatkina (Rus) roč.97, běhá jak kočka po kurtě a taky se nenadře. K tomu má výborný cit pro míč a dokáže se s ním „mazlit“. To je někdy na škodu..ale dokáže vytáhnout úder, který nikdo nezahraje. K tomu jí pomáhá výborná předvídavost, až neuvěřitelné, že trénuje jen dvě hodiny denně. Ve 2.kole vyřadila Kazašku Danilinu a právě s ní se nepouštěla do rychlých výměn, bylo vidět kdo má pro tenis větší cit. Ve čtvrtfinále skončila po bitvě s Konjuh i když měla první set 6:3 6:7 4:6, příště může klidně vyhrát. A doplňují, opět se dobře hýbe po dvorci.
Švýcarka Belinda Bencic roč. 97´. Ta jede jako stroj – švýcarské hodinky. Hru čte, předvídá, zná své limity a umí jim předejít, o to by se měl snažit každý hráč, vyhnout se svým slabinám. Co mě se libí je mentální síla, vydrží a čeká na tu správnou příležitost. Dneska ve čtvrtfinále vyřadila bývalou světovou jedničku Taylor Townsend a i když se ve třetím setu vůbec „nehrálo“ a stav byl 2:4, krátké výměny, chyby, tak vůbec jí to nerozhodilo. Zápas vyhrála 9:7 ve třetím setu. Vloni u nás na Spartě trávila léto mezi evropskými turnaji.
Elizaveth Kulichkova roč. 96, Ruska z Vladivostoku. „Střelkyně“, která útočí a útočí. Dynamit v ruce z dálného východu. Jako každá jiná Ruska je hodně bojovná, výborný servis a útok. Ale třeba vloni na Eddie Herr a Orange Bowl prohrála hned v 1.kole. Letos v dubnu byla ve finále ženské 50 000 v Istanbulu z kvalifikace.
Vynechávám úmyslně naší Kateřinu Siniakovou, která by zde měla mít svůj odstavec. Ale nebudu prozrazovat její charakteristiku aspoň zatím. Poslední ze čtvrtfinalistek chybí Američanka Louisa Chirico roč. 96, nehraje špatně, má rychlou ruku, ale moc mě nepřesvědčila.
Do čtvrtfinále se probojovaly celkem čtyři hráčky ročníku 97´ a stejný počet 96´. Žádná 95 ročník a v semifinále je poměr 2:2 mezi ročníkem 96-97. Zítra nás čeká další bitva.

No comments: