Saturday, June 23, 2012

Příprava na Wimbledon

Na 2-3 týdny se nejlepší junioři stěhují taktéž na trávu, aby zabojovali o prestižní Wimbledonské vítězství, jako dospělí. I junioři mají možnost si zahrát jeden, dva turnaje před Wimbledonem na trávě.  Někteří se připravuji na umělé trávě, někteří na betonu, někdo „to neřeší“ a hraje na antuce. V Česku se dají najít taky travnaté kurty. Spíše se volí umělá tráva v blízkosti klubu, ale kdo by chtěl, tak může zamířit do Nymburka, kde se nacházejí přímo dva travnaté kurty, ale s nižším odskokem. Nebo se dá vyrazit na zámek Berštejn u Dubé, kousek za Mělníkem, kde se v minulosti připravovala i Nicol Vaidišová na jednom kurtě přímo v zámecké zahradě. Vloni zde trénoval i Český junior Jiří Veselý. Majitel má k tenisu blízko a dokáže vyjít vstříc.
Nízké držení těžiště těla, nevyzpytatelný odskok, kratší výměny, ale nejsou vždy podmínkou, jak se někdo domnívá, kvalitní servis a return, boty na trávu a hlavně dobře nastavená hlava, která se nenechá otrávit, to vše je důležité ke hře na trávě. K tomu jsou samozřejmostí další údery včetně čopu. Učit se bekhendový čop týden před Wimbledonem je pozdě.
Kam míří junioři?

Halle, ITF 2 
Dva týdny před Wimbledonem se hraje nádherný turnaj ITF 2 v německém Halle. Na kategorii 2 je silně obsazený a obsazenost turnaje podle hráčského žebříčku by měla být ohodnocena spíše kategorií 1. Pro zajímavost letos byli 4 volná místa v kvalifikaci. Turnaj následuje ihned po skončení ATP turnaje, v letošním finále porazil Tommy Hass Rogera Federera 7:5 6:4. Pětihvězdičkový hotel je hned u travnatých kurtů , které jsou dobře připravené i pro juniory. Asi největší výhodou je velká stabilita počasí než v Anglii a většina zápasů se odehravá venku. Našim hráčkám se docela dařilo. Dominika Paterová v premiéře na trávě došla do semifinále dvouhry a spolu Bárou Krejčíková vyhrály čtyřhru. A. Komardina vyhrála dva zápasy a  skončila ve čtvrtfinále na raketě celkové vítězky Zacarcio. Kousek od Halle přibližně 20 km dělá šéftrenéra můj kamarád Petr Zámečník v místním klubu TC Herzeborg a  po celý turnaj jezdil na "otočku" sledovat zápasy juniorů. 
Roehampton , ITF 1
Týden před začátkem Wimbledonu se hraje poslední „přípravný“ turnaj v Roehamptonu. Jsem už dorazí opravdu všichni, co hrají  Wimbledon. Pár hráčů sem přeletí i z Halle. Všichni hráči a trenéři bydlí dva týdny na Roehamptonské Univerzitě, spíše je to studentská kolej s jednolůžky. Tréninkové kurty, které jsou nalajnované na kriketovém hřišti nepřekvapí. Anglické počasí je dosti nevlídné a často prší. V neděli se začíná hrát 1.kolo a info o turnaji v dalším blogu. 

No comments: